EERST BESCHERMEN EN DAN SAMENDRUKKEN
Het is belangrijk om een goede bescherming te garanderen, alvorens het onderste lidmaat samen te drukken.                                                                     Volgende zones verdienen altijd een goede bescherming :
1) de interdigitale ruimtes
2) de knieën (zowel de knieschuif als de knieplooi)
3) de tibia : in het bijzonder het onderste derde aan de binnenkant van de kuit om de mediane holte die ontstaat op 15 cm van de hiel verwijderd (het compressieverband riskeert hier zich te gedragen als een knevelverband, ongeacht de toegepaste techniek)
Extra te beveiligen zones kunnen zijn :
4) de wreef
5) de Achillespees


In de praktijk is het voldoende om een of twee compresjes te plaatsen tussen de tenen. De tibia kan beschermd worden met een modern sponsachtig schuimverband (Bv. Biatain 15x15cm of Mepilex 15x15cm) . Op de knieschijf brengt men een laag Mepilex-schuimverband aan en onder de knie brengt men een laag Biatain schuimverband aan. Indien nodig kunnen de wreef en de Achillespees ook beschermd worden met een laag Biatainschuim of Mepilexschuim.

EN NU ER TEGENAAN !
Benodigdheden : 4 tot 5 witte korte rek elastische bandjes (10 cm x 4 m). Ook 1 rol Omnifix licht rekbare stoffen kleefband (10 cm x 10 m).

De eerste drie dagen moet er een alleszins sterke kompresse druk compressietherapie worden toegepast (drukklasse III tot IV). Men hernieuwt de compressie dagelijks. Het gezwollen onderste lidmaat zal snel ontzwellen in 1 tot maximaal 3 dagen. U zult opmerken dat er tal van kleine "plooitjes" ontstaan, alsof het been in een lange te grote uitgerokken kous zat. Het volstaat dan zijn hand even over die plooitjes te strijken, zodat de zelfklevende stoflaag terug vastplakt op de onderliggende elastische bandjes. Vanaf de 4de dag kan dan een gematigde kompresse druk compressietherapie worden gehandhaafd (drukklasse II tot III).


Het eerste witte elastische bandje wordt stevig gefixeerd op de hiel. Afwisselend gebruikt men circulaire en gekruiste bewegingen. De bandjes overlappen elkaar gedeeltelijk en evolueren telkens met een overlapping van 1 cm. Het eerste bandje bekleedt de gehele voet : incluis de tenen en tot boven de enkels. Op de tenen slechts licht aanspannen, zoniet zult u de tenen tegen elkaar doen necroseren. Net boven de tenen mag men matig tot sterk aanspannen.

Het tweede witte elastische bandje wordt wederom gefixeerd op de hiel. In 't begin gebruikt men nog 1 enkele gekruiste beweging ter hoogte van de hiel die overvloeit in eenvoudige circulaire bewegingen naar de onderkant van de knie toe en elkaar telkens overlappend per overlapping van 1 cm.

Het derde witte elastische bandje dient ter bevestiging van de dubbele kniebescherming (Biatain AG schuim onderaan en Mepilex schuim bovenaan). Men mag slechts matig aanspannen en de circulaire bewegingen overlappen elkaar met brede overlappingen van 6 cm. U dient deze met een wit elastisch bandje bedekte kniebescherming nu te fixeren op de huid er net boven met een reep Omnifix van 80 cm lang.


Het vierde witte elastische bandje wordt nu met matige spanning gefixeerd op de knie. Men zakt af naar beneden met matig tot sterk aangespannen circulaire bewegingen die mekaar overlappen per overlapping van 1 cm. Iedere keer als u een zachte huiduitstulping ziet "oppoppen" onder 2 circulaire overlappingen, dient u deze met een nieuwe aangespannen circulaire beweging naar "binnen" te duwen.
                                                                        Dit is een visuele handeling die moeilijk schriftelijk is uit te leggen.
Men eindigt uiteindelijk in de omgeving van de enkels.

Facultatief een vijfde wit elastisch bandje (en soms zelfs nog een zesde) voor patiënten met ernstige oedemateuze zwellingen aan de onderste ledematen.

Lange en matig lange repen Omnifix moeten het geheel van dit "kompresse druk" ingebonden onderste lidmaat volledig rondom heen afplakken. Een snelle ontzwelling zal het resultaat zijn. De eerste nacht zal de patiënt bijna niet kunnen slapen. Vanaf de tweede nacht zal hij terug kunnen genieten van een verkwikkende nachtrust.

INDICATIES :
1) De W.A.L.K.-druk compressietherapie is ideaal voor patiënten die de Pütterbinde sterke zwachtels niet verdragen of die de Ulcertec High Tec compressiekous niet verdragen of die de Proforetechniek niet verdragen. Ideaal voor patiënten die bijna nooit in hun bed slapen, maar die in hun zetel slapen of die in hun zetel voor de TV in slaap vallen. Ideaal voor ongedisciplineerde oude sedentaire patiënten en voor paraplegische of tetraplegische rolstoelpatiënten. De W.A.L.K.-druk compressie kan gemakkelijk 7 tot 10 dagen ter plaatse blijven.
2) De W.A.L.K.-druk compressietherapie is eveneens ideaal als voorbereiding voor de Ulcertec-kous compressietherapie of een combinatie van een lichte W.A.L.K.-druk compressietherapie met de Ulcertec-kous die ook 1 week ter plaatse kan blijven.
3) De W.A.L.K.-druk compressietherapie is ideaal als voorbereiding op de Pütterbinde-compressietherapie of op de Profore-compressietherapie. Deze twee laatst genoemde compressietherapiën kunnen ook een hele week ter plaatse blijven. (Op het web vindt u hier alle nodige informatie omtrent).

4) De Oliewasklei-W.A.L.K.-druk-compressietherapie is aangewezen in sommige extreme gevallen om het negatieve efect van een sterke compressie te temperen (absorberen).De Oliewasklei-W.A.L.K.-druk-compressietherapie (die de Oliewasklei combineert met een therapeutische W.A.L.K.-druk-compressie) is ook ideaal voor de minder dramatische gevallen. Bij gebruik van zeer grote hoeveelheden Oliewasklei beëindigt men deze Oliewasklei-W.A.L.K.-druk-compressie met 2 Pütterbinde zwachtels (sterke zwachtels met korte rek die opnieuw kunnen gewassen worden).