PROFESSIONELE MISVORMING

UW HAREN ZOUDEN U TE BERGE KUNNEN RIJZEN

Toen ik de eerste maal op bezoek kwam bij Dokter Marc Etienne, rezen mij de haren ook te berge ! Ik begrijp u dus zeer goed.

Tijdens mijn opleiding verpleegkunde had ik geleerd om mijn verbanden op een perfect steriele wijze te doen. Handen chirurgisch wassen, steriele handschoenen, steriele verbandsetten, masker, mutsje, tweede blouse, en ga zo maar door. We zouden ons haast in een Bacteriologische III-de Wereldoorlog gewaand hebben.

Tot ik Dokter Etienne zag werken, zo'n 25 jaar geleden. Zonder handschoenen ! Dokter Etienne waste wel grondig zijn handen tussen 2 patiënten door en hij ontsmette ook grondig de verbandkar. Maar hij werkte met zijn handen en eventueel met een klein pincetje. Dus géén verbandsetten. Ook ging hij heel vriendelijk om met wonden :

*) dus géén "energieke" verpleegkundige ontsmettingen die zo nodig de laatste microben (op pijnlijke wijze) uit de wonde moeten wrijven, met heel veel goede wil en met krachtige bewegingen, bovendien met zo sterk mogelijk (ver)brandende "antiseptica" en als het dan nog niet mocht lukken: met scherpe curetten om de wondbodem zo schoon mogelijk te schrapen.

*) zonder enige angstpsychose om zelf besmet te worden met een Hepatits- of AIDS-virus of een TBC-bacil.

Nogmaals rezen mij de haren te berge :

*) want vervolgens bedekte Dokter Etienne de wonde met een tamelijk dik zinkoxide-cataplasma. (Deze zinkoxide-zalf bereidde hij zelf in een grote (propere maar niet steriele) kookpot).

Tot slot vertelde hij : Het allerbelangrijkste moet nog komen :

Een Conservatieve Meerlagige Sterke Compressie ! (Mijn haren rezen een derde keer te berge : Hoe kon men een been zo sterk inbinden ? )